Pet nemških stavkov, s katerimi moja žena obvladuje najin odnos

Moja žena, moja multijezikovna inteligentualka, obvlada veliko tujih jezikov, žal večino njih samo do nivoja štirih ali petih stavkov, ki se jih je naučila v svoji rosni mladosti. Edino italijanščina ji škriplje. V tem jeziku zna povedati le ime, priimek in naslov fanta, ki ga je spoznala na morju, ko je še hodila v jugoslovansko osnovno šolo. Maurizio je dišal po uvoženem mehčalcu in okrog vratu mu je visel kašmirast pulover. Med njima se ni zgodilo nič. Domnevam, da je temu botrovala prevelika koncentracija mehčalca v spodnjicah.

Jezik, ki ga je Alenka Internazionale v času svojega odraščanja najbolj utrdila, je bila nedvomno nemščina. Obdajala jo je v vseh sferah njenega življenja in moja spužvica je stavke vpijala s strastjo in občudovanjem. Do danes ji je uspelo do popolnosti pripeljati pet stavkov, s katerimi me mori, odkar se poznava.

“Heute abend haben Sie Gäste” je stavek, ki ga je moja lepotica pobrala iz kaset Nemščina 2000s, prva lekcija. Ta stavek pove naglas vsem, ki jo vprašajo, če govori nemško. Kot jo je prodajalec v Ikei, ko je kupovala odejo za v spalnico.
“Sprechen Sie Deutsch?”
“Ja. Heute abend haben Sie Gäste,” je z nasmehom pritrdila moja Heidi.
“Wunderschön,” jo je pohvalil prodajalec, se obrnil na peti in odkorakal vstran.

Isti stavek uporablja tudi takrat, ko se zvečer, tik pred srečnim dogodkom, vsa jokava v spalnico prikrade ena od čebel, ker je sanjala, da je v trgovini LEGO in ni vedela, kaj naj kupi, pa se je zbudila in sanje diagnosticirala kot nočno moro. Takrat se moja čudovita žena v postelji skloni k meni in mi zašepeta na uho “Heute abend haben Sie Gäste.”. Nikoli nisem maral nemščine.

“Willst du mit mir heiratten?” je stavek, ki se ga je naučila v svojih poznih dvajsetih, slišala ga je pa v RTL televizijski oddaji Traumhochzeit z Lindo de Mol v glavni vlogi. Ker nisem vedel, da je to eden od stavkov, ki jih zna na pamet in jih ponavlja v nedogled, sem prvič, ko mi ga je povedala, odgovoril “Da”. Danes sva poročena.

Še en njen bivši fant, ki je živel v Nemčiji, je kriv, da se je kraljica tujih jezikov naučila svoj tretji stavek. Tip je namreč zmerom zamujal, zato je Alenčica pricapljala do svojega očeta in ga prosila, naj jo nauči po nemško reči “Spet zamujaš!”
“Du hast wieder verspätung!” mi je servirala vsakič, ko sem prepozno ponoči prišel iz odbojke in kot nagrado za zmago želel malo ljubezni.

Nemški umetniški filmi so Alenki aus Slowenien v njen besednjak dodali dva kratka stavka, ki ju redno uporablja v vsakodnevnem življenju. Vsakič, ko jo predolgo čakam pred trgovino in nervozno kažem na uro, mi na glas in čez celo trgovino zavpije:
“Ich komme, Schatz!”
In ko jo končno dobim iz trgovine in poskušam spraviti domov, se ustavi pred vrati naslednje trgovine, me objame, poljubi in zašepeta:
“Noch einmal.”
Poln ljubezni in razumevanja, ter seveda upanja, jo spet čakam pred vhodom.

V resnici obstaja ob petih stavkih še ena nemška beseda, ki jo pa moja čudovita izbranka ne uporablja. V resnici želi, da jo jaz uporabljam. Besedo se je naučila med gledanjem partizanskih filmov. Beseda je priročna za vse situacije in če se uporablja pravilno, vzpodbuja ljubezen in sožitje med moškim in žensko. Nazadnje sem besedo uporabil danes zjutraj, ko se je moja vroča mačkica v postelji privila k meni in me nežno prosila, če ji pripravim zajtrk.
Objel sem jo, se pretegnil, ji prikimal in s filmskim, uradnim in odrezanim glasom izustil:
“Jawohl.”

Naroči se na nove zgodbe

Če želiš, ti pošljem email, ko bom objavil svojo naslednjo zgodbo.

Prikaži komentarje


Zadnje objave

Teden, ko je ego dokončno klonil

Z najdražjo leževa v posteljo in ugasneva luč. Srnica prisloni glavo na moje prsi in zapre oči, najine noge se prepletejo. S prosto desno roko počasi in neslišno pograbim telefon, ki leži na polici ob postelji. Ne morem spati. Glava mi nori. In ego. Ego boli, da bi kričal. Odprem Google. Vtipkam “vektorji pravila”. Na…

Preberi več

Življenje mučenikov

Sedim na kavču in skozi veliko okno gledam smrekov gozd. V levi roki držim frakelj, v katerem počiva domači travnati zvarek, v desni velik kozarec vode, da se me ne prime prehitro. Razmišljam, kje je šlo narobe. Gledam svojo kraljico. Mirno spi na kavču. Njej je lepo. Pojma nima, kaj sem si zakuhal. Njej je…

Preberi več

Nocoj bom njen Oskar

Nocoj je noč oskarjev. Med nami, ni mi mar za ta dogodek. In spet med nami, poročen sem z žensko, ki se na to pripravlja mesece prej in o tem govori mesece kasneje. Še več. Poročen sem z bejbo, ki v vsaki vlogi vidi mene. “Joj, Kamenko, poglej, tudi ti si tako kul kot on,”…

Preberi več